rilpoint_mw113

Linux:Szignál kezelés

Szignál kezelés

Kivonat: $$, trap
  • Készíts shell scriptet, mely másodpercenként kiírja a saját processID-jét, s mindezt legfeljebb 1000-szer teszi meg! Az aktuális processz ID-je a $$ shell változóban van. (Bevezető gyakorlat.)
  • Készíts egy shell scriptet, mely abban az esetben, ha azt a kill paranccsal le akarják állítani, még törli az átmeneti fájljait! Ahhoz, hogy ki tudjuk próbálni a programot, az másodpercenként írja ki az ő process ID-jét! (Kill szignált küldeni a kill <processID> paranccsal kell, ehhez érdemes egy újabb putty-t indítva még egyszer bejelentkezni a szerverbe.

Példa a futtatásra:

feri@aries:~$ ls /tmp/at*
/tmp/atmeneti-21042.tmp
feri@aries:~$ kill 21042
feri@aries:~$ ls /tmp/at*
ls: /tmp/at*: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
  • Készíts shell scriptet sigtest néven, mely az előző feladathoz hasonlóan folyamatosan fut, másodpercenként írja ki a processID-jét és a NEV változó tartalmát. A NEV változó értékét a scriptnek a programmal azonos könyvtárban levő parameters.conf fájlból olvassa be a futás megkezdésekor! A scriptnek HUP szignált küldve az olvassa újra a parameters.conf fájlban levő változó értékét, és a másodpercenkénti kiírásban onnantól kezdve használja azt anélkül, hogy a programot leállítanánk! A parameters.conf tartalma a következő legyen:
NEV="Koczka Ferenc"

Példa a szignál küldésére és a NEV változó "Lajos"-ra változtatására egy másik putty-ban (innentől a másik ablakban futó program a Lajos nevet fogja másodpercenként a kimenetre írni):

feri@aries:~/signalDemo$ echo "NEV=Lajos" >parameters.txt
feri@aries:~/signalDemo$ kill -HUP 21703

Példa a sigtest futására az egyik putty ablakban:

feri@aries:~/signalDemo$ ./sigtest
21703: 1 Koczka Ferenc
21703: 2 Koczka Ferenc
21703: 3 Koczka Ferenc
21703: 4 Koczka Ferenc
21703: 5 Koczka Ferenc
21703: 6 Lajos
21703: 7 Lajos

A program:

Skin by RIL Partner